به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ کیست مویییا همان سینوس پیلونیدال عارضهای است که در انتهای ستون فقرات و بر روی استخوان دنبالچه ایجاد میشود. این بیماری معمولاً در سن بین 15 تا 30 سال گریبان افراد را میگیرد و بعد از سن 40 سال احتمال ابتلا به آن کمتر میشود. کیست موییبیشتر در افراد پرمو و یا افرادی که سابقه ژنتیکی این بیماری را دارند دیده میشود. بنابراین چون زنان به دلیل طبیعت خود موهای بدنشان کمتر از مردان میباشد میتوان گفت کیست مویی بیشتر در مردان به وجود میآید.
کیست موییعفونتی است که بیشتر در ناحیه دنبالچه پایین کمر ایجاد میشود اما ممکن است در جاهای دیگری از بدن هم به وجود بیاید. این بیماری به صورت حفره یا سوراخ بر روی پوست به وجود میآید و اگر به آن بی توجه باشید و آن را جدی نگیرید ممکن است داخل کیست موییپر از چرک و عفونت شود که در این صورت درد شدیدی خواهد داشت. در حال حاضر با کشف روشهای متنوع و نوین درمان برای این بیماری جای نگرانی نیست و به راحتی میشود آنرا درمان و یا حتی از ایجاد آن پیشگیری نمود.
نشانهها و علائم کیست مویی
در ابتدا شما نشانه و یا علائم خاصی به جز یک برآمدگی روی پوست مشاهده نمیکنید اما به مرور زمان علائمیمثل درد، ترشح چرک و یا خون، بوی بد و التهاب هم به علائم آن اضافه میشود. به عبارت دیگر چون یکی از دلایل ایجاد این بیماری برگشت مو به داخل است، درون سوراخ و یا حفرهای که ایجاد شده گلولههای مو و چرک و عفونت جمع میشود.
- بعد از مدتی ممکن است هنگام نشستن و یا حتی ایستادن در ناحیه نشیمنگاهی خود درد احساس کنید.
- کیست موییاگر عفونی شود ممکن است به اندازه یک گردو ورم داشته باشد.
- اطراف ناحیهای که عارضه در آن ایجاد شده ملتهب و قرمز میشود و لمس آن با دست هم دردناک است.
- ترشح خون و چرک و عفونت که همراه با بوی بسیار بدی میباشد.
- خارج شدن مو از ناحیه کیست موییهمانند شکل زیر
- به وجود آمدن چند سوراخ بر روی پوست
- همچنین ممکن است فردی که به کیست موییمبتلا شده است تب خفیفی هم داشته باشد.
علت و یا عامل ایجاد کیست مویی
علت اصلی این عارضه همان برگشت مو به داخل پوست است به صورتی که مو به جای اینکه به بیرون رشد کند به سمت داخل پوست رشد میکند و زیر پوست کلافهایی از مو تشکیل داده میشود. دلایل دیگری هم برای این بیماری وجود دارد که در اینجا به آنها اشاره خواهیم کرد:
- ارثی بودن و ژنتیک
- پرمویی
- مشکلات هورمونی در دوران نوجوانی و جوانی
- کم تحرکی و نشستنهای طولانی مدت
- چاقی و میزان تعرق زیاد
پیشگیری
از آنجایی که بین ایجاد این بیماری و سبک زندگی رابطه مستقیمیوجود دارد پس میتوان به راحتی و با رعایت برخی نکات که در اینجا ذکر میشود از کیست موییپیشگیری نمود.
- بهتر است برای اصلاح موهای زائد خود از تیغ استفاده نکنید بهترین گزینه برای از بین بردن موهای ناحیه حساسی مثل بالای باسن لیزر میباشد.
- ثابت نگه داشتن وزن متعادل و رژیم غذایی مناسب
- مصرف آب و مایعات کافی
- حمام کردن به طور مرتب و رعایت بهداشت فردی
- ورزش کردن و فعالیت و تحرک فیزیکی
- استفاده از لباسهای آزاد نخی
- اگر جوش یا آبسهای در مقعد مشاهده کردید سریعاً مراجعه به پزشک و درمان را شروع کنید.
- سعی کنید در طول روز مدت زمان طولانی ننشینید.
روشهای درمان
برای درمان کیست موییگزینههای زیادی وجود دارد که در این مقاله به 4 مورد از متداول ترین روشهای درمان میپردازیم. باید در نظر داشت که اگر کیست در مراحل اولیه خود باشد و زیاد پیشرفت نکرده باشد میتوان با روشهای خانگی مثل استفاده از پمادهای گیاهی آن را درمان کرد.
برای سالهای طولانی تنها روش درمان این بیماری روش سنتی و استفاده از تیغ و چاقوی جراحی بود اما امروزه روش نوین و بی دردسر لیزر درمانی برای کیست موییوجود دارد.
یکی از کلینیکهای حرفهای در کنار دکتر و پزشکهای متخصصی در زمینه درمان بواسیر(هموروئید)، شقاق، فیستول و کیست موییبا لیزر در تهران کلینیک نوین میباشد.
درمان کیست موییبدون جراحی و با لیزر
با توجه به مزایای زیادی که لیزر برای درمان این بیماری و سایر بیماریهای نشیمنگاهی دارد به یک روش متداول و محبوب برای بیماران تبدیل شده است. اکثر بیماریها در مراحل اولیه با روشهای خانگی و یا دارو قابل درمان هستند اما بعد از مدتی اگر بهبودی حاصل نشد نیاز به یک روش تهاجمیتری مثل عمل جراحی میباشد. جراحی به روش سنتی دارای عوارض و دردسرهای زیادی برای بیمار میباشد و بیمار با دانستن عوارض این روش، اگر چاقوی جراحی را برای درمان انتخاب نماید علاوه بر عوارض بعد از درمان، استرس و اضطراب هم به مشکلاتش اضافه خواهد شد.
اما در روش لیزر درمانی، سینوس به وسیلهی اشعهی لیزر کاملاً خالی میشود و التهاب و عفونت بافت اطراف توسط لیزر از بین خواهد رفت. این روش با بی حسی موضعی انجام میشود بنابراین بیمار هیچ گونه درد و یا ناراحتی را در طی درمان حس نمیکند. از سایر مزایای این روش برای درمان سینوس پیلونیدال میتوان به این موارد اشاره نمود:
- بدون نیاز به بیهوشی و بستری شدن در بیمارستان
- قابل انجام به صورت سرپایی در مدت زمان کمتر از یک ساعت
- بعد از لیزر کیست موییبیمار درد و خونریزی و عفونت در ناحیه سینوس ندارد.
- برخلاف جراحی در روش لیزر درمان امکان بازگشت و عود مجدد بیماری به کمترین حد ممکن میرسد و احتمال آن تقریباً صفر است.
- با توجه به تمام مزایای گفته شده درمان هزینه عمل کیست موییبا لیزر بسیار کمتر از هزینههای مربوط به جراحی و بستری شدن در بیمارستان میباشد.